Vedtekter for kirkegårdene i Lunner


Det er tre kirkegårder/ gravplasser i Lunner: Lunner kirkegård, Oppdalen kirkegård og Grua kirkegård. Dette er gravplasser hvor både kister og urner kan settes ned. Grua kirkegård har en navnet minnelund og et eget muslimsk gravfelt. Lunner og Grua kirkegård har et eget minnesmerke for anonyme urnegraver. 

Det er egne regler og forskrifter for kirkegårdene. Disse regulerer hva som er tillatt og hva som ikke er godkjent på kirkegårdene. Det er viktig at de som steller gravene kjenner innholdet i forskriftene.

 

VEDTEKTER FOR KIRKEGÅRDENE I LUNNER . 

Jfr. Lov av 7. juni 1996 nr. 32 om gravplasser, kremasjon og gravferd (Gravferdsloven) § 21.

Vedtatt av Lunner kirkelige fellesråd 24.10.2018. Godkjent av Hamar bispedømmeråd 01.12.18.

§ 1     RETT TIL GRAVPLASS

1.  Alle kommunens innbyggere har rett til fri gravplass på en av kommunens kirkegårder (gjelder enkelt gravsted). Dette gjelder også for de som på grunn av alderdom eller sykdom har bodd i annen kommune mot slutten av sitt liv.

 

§ 2     FREDNINGSTID OG FESTETID

1. Fredningstid for alle gravsteder er 20 år.

2. Festetid for nytt gravsted er 20 år.

 

§ 3     FESTE AV GRAV

1. Det skal være en ansvarlig for hvert gravsted (fester). Fester plikter å melde adresseforandring.

2. Når grav tas i bruk er det anledning til å feste (reservere) en grav ved siden av mot avgift. Kirkelig fellesråd kan innvilge feste av en ekstra grav i tillegg, når behovet tilsier det. Disse gravene utgjør da et gravsted.

3. Når festetiden er ute kan gravstedet festes for nye 10 år.

4. 60 år etter siste gravlegging kan ikke festet fornyes uten spesielt samtykke fra kirkelig fellesråd. Fester varsles i forkant av forfall. Er ikke festet fornyet innen seks måneder etter forfall, slettes gravstedet og gravminne fjernes.

5. Dersom det ikke lar seg gjøre å innhente samtykke fra fester, kan kirkelig fellesråd ta avgjørelse om gravlegging.

 

§ 4     GRAV OG GRAVMINNE

1. Kirkegårdsarbeiderne fjerner kranser og blomster i etterkant av gravleggingen, og sørger for at graven planeres og tilsås (noen måneder etter gravleggingen).

2. Montering av gravminne skal skje etter avtale med kirkevergen.

3. Gravminnet plasseres i bakkant av den første graven som tas i bruk. Ved dobbel grav skal ikke gravminnet senere sentreres på gravstedet.

4. Det er ikke tillatt med reklame på gravminnet (firmanavn etc.)

 

§ 5     PLANTEFELT

1.  Foran gravminnet er det anledning til å opparbeide et plantefelt i høyde med bakken omkring. Det skal ikke overstige gravminnets bredde og ikke stikke lenger fram enn 60 cm, målt fra bakkant av gravminnet. Det er ikke anledning til å plante vekster som overstiger gravminnets høyde, eller går ut over plantefeltet.

2. Det er ikke tillatt å ramme inn graven eller deler av den med hekk eller døde materialer.

3. Det er derimot på festers ansvar, tillatt å ramme inn plantefeltet med en delt natursteinskant, selvvanningskasse eller hel steinplate som monteres i flukt med bakken. Brukes runde steiner må disse graves ned slik at de ikke stikker opp over bakkeplan.

4. Utsmykning i plantefeltet slik som lykter, kranser, vaser, engler, fugler e.l. skal ikke være fastmontert. De skal plasseres løst i plantefeltet og fjernes etter bruk (festers ansvar).

5. Området bak gravminnet og ellers utenom plantefeltet skal være fritt for gjenstander.

6. Dersom fester velger å ikke ha plantefelt, skal det være gressbakke på alle sider av gravminnet.

7. Det er festers ansvar å klippe gress og luke rundt gravminne og plantefelt.

 

§ 6     STELL AV GRAV

1. Alle graver skal ha en ansvarlig (fester). Vedkommende har rett og plikt til å sørge for at graven beplantes og stelles. Plantefelt som ikke blir stelt skal tilsås av fester eller kirkegårdsarbeiderne.

2. Planter, kranser ol som brukes ved gravferd eller til pynting av grav skal i sin helhet være av nedbrytbare materialer.

 

§ 7    GRAVSTELLAVTALE

1.  Ved innbetaling av et bestemt beløp som skal være tilstrekkelig til montering av selvvanningskasse og stell av graven i minst 5 år, overtar kirkevergen ansvar for beplanting og stell av graven.

2. Det opprettes en gravstellavtale. Kirkevergen bestyrer og forvalter gravstellavtalen. Innbetalt beløp skal dekke utgiftene til vanlig stell av gravstedet for et fastsatt tidsrom.

3. Gravstellavtalen er i funksjon så lenge det er midler igjen i avtalen. Er midlene oppbrukt opphører avtalen, men om det er ønskelig kan avtalen forlenges. Ubenyttede midler overføres fellesrådet til allmenn forskjønnelse av kirkegården.

4. Gravstellavtalene forvaltes felles, men det føres eget regnskap for hver avtale. Regnskapet er underlagt revisjon.

 

§ 8     BÅREROM

1. Bårerom disponeres av kirkelig fellesråd og skal kun brukes til oppbevaring av avdøde fram til gravferden. Ingen har adgang uten tillatelse.

2. Liksyning kan bare finne sted etter samtykke fra den som sørger for gravferden.

 

§ 9     NÆRINGSVIRKSOMHET

1. Næringsdrivende som ønsker å drive virksomhet på kirkegårdene, skal innhente tillatelse fra kirkelig fellesråd. Tillatelsen kan tas tilbake dersom vedkommende ikke retter seg etter de regler som gjelder. Slik virksomhet kan bare omfatte montering og vedlikehold av gravminner samt planting og stell av graver.

Tilbake